نی نی وبلاگنی نی وبلاگ، تا این لحظه: 13 سال و 10 ماه و 22 روز سن داره

اخبار و مقالات نی نی وبلاگ

نی نی وبلاگ؛ دنیای خاطرات کودک و خانواده

۱۰ کتاب و 10 نکته برای تقویت روانخوانی کلاس اول

1401/4/4 19:07
4,474 بازدید
اشتراک گذاری

رپورتاژ :

نشر دبستانک برای تقویت روانخوانی کلاس اول 10 کتاب را به شما پیشنهاد می‌کند.

سعی کنید با ارائه‌ی اطلاعات لازمی که در اختیار کودکتان قرار می‌دهید (به هر ترتیبی که خود می‌دانید)، کاری کنید که خود کودکتان اگر دوست داشت کتاب‌ها را انتخاب کند. این امر نقش مهمی در نهادینه شدن کتابخوانی در ذهن و جان فرزندتان خواهد داشت.

خرید کتاب کودک وقتی به بهترین نتیجه می‌رسد که خود کودکان کتاب‌هایشان را انتخاب کنند.

اگر کتابی فقط برای تقویت روان‌خوانی کلاس اول نوشته شود، نه کاملا خوانده می‌شود، نه جذاب و نه موثر خواهد بود. به قول معروف «خوش‌تر آن باشد که سر دلبران/ گفته آید در حدیث دیگران». به همین جهت ۱۰ کتابی نیز که برای تقویت روان‌خوانی کلاس اول معرفی می‌کنیم هر کدام دارای کارکردهای دیگری نیز هستند که به آن‌ها اشاره خواهیم کرد. سعی کنید هر کتاب را در جهت کارکردهای اصلی آن مورد استفاده قرار دهید تا به هدف ضمنی آن‌ها (تقویت روان‌خوانی دانش‌آموز کلاس اول) نیز نائل شوید.

در رده‌ی اول سه کتاب سواد خواندن، فلسفیدن و گردشگری (هر سه برای کلاس اولی‌ها) قرار دارند.

ویژگی مهم و اصلی که در هر سه کتاب مشترک است، حرکت کتاب به صورت نشانه به نشانه است. یعنی برای هر نشانه‌ی جدیدی که دانش‌آموز یاد می‌گیرد، متن جدیدی آمده است که واژه‌های آن از همان نشانه‌هایی تشکیل شده که کودک تا آن زمان یاد گرفته است. به همین دلیل از ابتدا تا پایان کلاس اول، به‌تدریج، متن به متن و نشانه به نشانه، دانش‌آموز با مجموعه‌ی کلمات بیشتری آشنا می‌شود و گنجینه‌ی واژگانش به‌تدریج گسترده می‌شود. چیزی که برای پرورش و تقویت روان‌خوانی کلاس اول بسیار لازم است.

کتاب های سواد خواندن، فلسفیدن و گردشگری

در رده‌ی بعدی به چهار کتاب شاهنامه کودکان برای کلاس اولی‌ها می‌رسیم.

که به دو پروژه‌ی مختلف شاهنامه تعلق دارند. یکی برای تقویت درک مطلب (آغاز ایران/ آتش و نوشتن) و دیگری برای پرورش و تقویت توانایی پرده‌خوانی (گیومرث، هوشنگ و تهمورس/ جمشید)

ویژگی مهم و بارز این کتاب‌ها، واژگان آن‌هاست که در کتاب‌های درسی کلاس اول آمده است و خواندنشان تمرین موثری برای تقویت روان‌خوانی هم است. یعنی در بازگردانی و نقل شاهنامه، همه‌ی متن‌ها با واژگانی نوشته شده که در کتاب‌های درسی کلاس اول آمده است.

چهار کتاب شاهنامه کودکان برای کلاس اولی‌ها

چهار کتاب شاهنامه کودکان برای کلاس اولی‌ها

و بالاخره می‌رسیم به سه کتاب شعربستنی

که با همان کلمات آشنا برای دانش‌آموزان کلاس اول نوشته شده و توانایی شعرخوانی را در کودکان تقویت می‌کند. هم‌چنین در پرورش و تقویت روان‌خوانی و روخوانی کلاس اول نیز بسیار موثرند.

کتاب شعربستنی

خرید کتاب روان خوانی کلاس اول با ارسال پستی رایگان از انتشارات دبستانک

ارسال پستی کتابهای دبستانک به همه جای ایران رایگان است. در صورت نیاز به هرگونه راهنمایی می توانید از پشتیبانی آنلاین انتشارات دبستانک کمک بگیرید. Dabes.ir

10 نکته برای تقویت روخوانی و روانخوانی کلاس اولی‌ها

۱ . متن جذاب در اختیارش بگذارید
کتابی که کودک کلاس اولی شما می‌خواند باید جذاب باشد تا در او شوق خواندن ایجاد کند.
مثلا جوری باشد که دلش بخواهد بداند آخر داستان چه می‌شود. یا به هر نحو دیگری او را جذب کند.

۲ . متن ساده و در حد دانش خودش باشد
دقت کنید که متن طوری باشد که کلمات آن در حد دانش فرزندتان باشد. مثلا در کتاب‌های درسی‌اش آن‌ها را قبلا دیده باشد. ۱۰ کتاب روخوانی کلاس اول دبستانک که در بالا اشاره کردیم این ویژگی را رعایت کرده‌اند.

۳ . مدام غلط‌های او را نگیرید
 اگر کودک کلاس اولی موقع خواندن چیزی را اشتباه خواند، اشکالی ندارد. نیازی نیست او را تصحیح کنید. بگذارید بخواند و ادامه دهد. فقط او را تشویق کنید.

۴ . درباره‌ی متن بنویسد
از کودک بخواهید وقتی متن را خواندن و تمام شد، یک سوال درباره‌ی متن مطرح کند و آن را بنویسد تا شما جواب بدهید.

۵ . اسامی آشنا باشند
از کتاب‌هایی استفاده کنید که ترجیحا تالیفی باشند و اسامی افراد و مکان‌ها در آن‌ها به گوش کودک آشنا باشند.

۶ . بررسی تسلط کودک به حروف
ممکن است گاهی کودکی کلاس چهارم یا پنجم باشد ولی هنوز آشنایی درست و کاملی با حروف الفبا نداشته باشد. پس حتما مطمئن شوید که حروف را به درستی می‌شناسد.

۷ . روی واژه‌های پرتکرار بیشتر کار کنید
برخی واژه‌ها پرتکرار هستند. یعنی زیاد در متن‌ها تکرار می‌شوند. با بازی و فعالیت‌های مختلف کاری کنید که کودک روی این واژه‌ها مسلط شود.

۸ . در انتخاب زمان برای روخوانی دقت کنید
 برای تمرین روخوانی زمانی را انتخاب کنید که هم خودتان و هم کودک حوصله و وقت کافی داشته باشید تا از این کار لذت ببرد.

۹ . همراه شدن فرزندتان با شما
 از کودک بخواهید برای شما بخواند. مثلا یک بخش از کتاب شما یا یک تکه از اخبار را بخواند. وقتی شما کار دارید. در حال اتو زدن یا آشپزی هستید و خودتان نمی‌توانید مطالعه کنید، از او بخواهید که برای شما بخواند تا در وقت شما صرفه‌جویی شود.

10. با فرزندتان همراهی کنید
سعی کنید با همراهی با فرزندتان از موقعیت‌های مناسب برای روخوانی استفاده کنید. مثلا تابلوهای خیابان‌ها، نوشته‌های داخل فروشگاه‌ها یا هر جمله دیگری که در معرض دید فرزندتان است موقعیت خوبی برای بازی روخوانی است.

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (1)

هما
26 شهریور 01 17:52
فرزند من کلاس اول رو تموم کرده می&zwnjره دوم، اما هنوز روانخوانی&zwnjش ضعیفه. آیا این کتابها مناسبش هستن؟