آیا با تولد فرزند در امارات به او اقامت میدهند؟
رپورتاژ :
بر اساس قوانین این کشور، چنانچه فرزند شما در خاک امارات متحده عربی به دنیا بیاید، دولت به او اجازه اقامت میدهد، اما این اقامت ممکن است با آنچه تصور میکنید تفاوت داشته باشد!
یکی از مسائل مهمی که مهاجران امارات با آن روبهرو هستند، بحث تولد فرزند و مسئله اقامت اوست. سؤال اینجاست که اگر از طریق خرید املاک اعمار موفق به اخذ اقامت امارات شدید و در این حین فرزند شما در خاک این کشور به دنیا آمد، تکلیف وضعیت اقامت او چگونه تعیین میشود؟
قوانین اقامت با تولد فرزند
اصولاً یکی از روشهای محبوب برای ایرانیان جهت مهاجرت به کشورهای خارجی، اخذ اقامت به واسطه تولد فرزند است. در بسیاری از کشورها، فرزندی که در خاک یک کشور متولد میشود، شهروند همان کشور محسوب شده و کارت اقامت دائمی آن را به واسطه حق تولد خود دریافت میکند. در نتیجه، والدین او نیز میتوانند به همین واسطه اقامت آن کشور را دریافت کنند. البته این شرایط در همه کشورها صادق نیست.
بهطور کلی دو نوع قانون مهاجرتی مبتنی بر تولد در جهان وجود دارد:
- حق اقامت مبتنی بر خاک: بسیاری از کشورها مانند کانادا، حق اقامت دائمی کشور خود را بر اساس خاک تنظیم کردهاند. به عبارت دیگر، هر نوزادی که در خاک این کشور به دنیا بیاید، حتی اگر والدین او دارای ویزای توریستی باشند، شهروند آن کشور محسوب میشود و پس از چند سال میتواند پاسپورتی با ملیت کانادایی دریافت کند.
- حق اقامت مبتنی بر خون: در برخی از کشورهای دیگر، حق شهروندی بر اساس خون تعیین میشود. به عبارت دیگر، مثلاً در ایران، مهم نیست که نوزاد یک زوج خارجی در ایران متولد شده باشد، تا زمانی که یکی از والدین از اهالی ایران نباشد، دولت هیچگونه ملیت ایرانی برای نوزاد قائل نخواهد بود. به همین منوال، اگر یک زوج ایرانی در خارج از کشور صاحب فرزند شوند، این کودک میتواند بعداً کارت شهروندی ایران را دریافت کند.
امارات متحده عربی یکی از کشورهایی است که به حق اقامت مبتنی بر خون قائل است. هرچند قوانین این کشور پیچیدگیهای خاص خودش را دارد که باعث شده دریافت اقامت برای نوزادی که در خاک این کشور متولد شده، غیرممکن نباشد.
نحوه دریافت اقامت امارات از طریق تولد فرزند
امکان گرفتن اقامت از طریق تولد فرزند در امارات وجود دارد، اما یکی از شروط این کار آن است که والدین حداقل ۶ ماه پیش از تولد در این کشور سکونت داشته باشند و محل زندگی آنها نیز کاملاً روشن و مشخص باشد. یکی از دلایل این شرط، مدت زمان نسبتاً زیادی است که باید برای گرفتن نوبت زایمان از بیمارستان در صف انتظار باقی بمانید.
توجه داشته باشید که پس از به دنیا آمدن فرزند شما در دبی یا سایر شهرهای امارات، باید هرچه سریعتر با کنسولگری ایران در این کشور تماس بگیرید و از مقامات بخواهید که نسبت به گرفتن شناسنامه ایرانی فرزند شما اقدام کنند. این کار به دلیلی که در ادامه روشن خواهد شد، برای طی کردن سایر مراحل اخذ اقامت امارات ضروری است.
بعد از تولد فرزند، علاوه بر طی روندهای اداری در سفارت ایران، باید ضوابط اداری سازمان ثبت احوال و شهرداری امارات را نیز طی کنید و مدارک تولد فرزند خود را ثبت نمایید. با این کار میتوانید نامه شهادت تولد فرزند خود را دریافت کرده و با در دست داشتن آن به اداره مهاجرت و شهروندی امارات مراجعه کنید و برای نوزاد تازه متولد شده خود پاسپورت و البته ویزا بگیرید.
قانون امارات در خصوص اقامت از طریق تولد فرزند
در قانون اساسی شماره ۱۷ کشور امارات، مصوب سال ۱۹۷۲، اعطای تابعیت امارات بر اساس خون (jus sanguinis) بوده و مبتنی بر خاک (jus soli) نیست. بر اساس این قانون، نوزادی که در خاک امارات متولد میشود، میتواند اقامت این کشور را دریافت کند، اما به هیچ وجه بر اساس حق تولد، قادر به دریافت حق شهروندی نخواهد بود. البته اقامت نوزادان متولد شده در این کشور موقت اما قابل تمدید خواهد بود و برای دریافت آن نیازی به خرید ملک یا سرمایهگذاری در امارات ندارند.
به عبارت سادهتر، نوزادی که در امارات از پدر و مادری خارجی متولد میشود، یک شهروند نیمهاماراتی است. به این معنی که گرچه یک شهروند رسمی به شمار نمیرود، اما از امتیازات بیشتری نسبت به یک مهاجر کاملاً خارجی برخوردار است.
حق شهروندی امارات مبتنی بر خون بوده و تنها در صورتی که یکی از والدین نوزاد متولد شده در خاک این کشور اهل بومی امارات باشد، امکان گرفتن کارت شهروندی و پاسپورت اماراتی برای فرزند وجود دارد. در غیر این صورت، فرزند شما یک شهروند ایرانی به شمار میرود که ویزای اقامت در دبی را دارد.
اخذ اقامت امارات برای والدین از طریق تولد فرزند
در قوانین این کشور صراحتاً روشن شده است که والدین خارجی که فرزند خود را در دبی به دنیا میآورند، حق گرفتن اقامت یا کارت شهروندی (تابعیت) این کشور را "نخواهند" داشت.
این کار تنها از یک طریق امکانپذیر است، آن هم اینکه یکی از والدین شهروند بومی امارات باشد. در این صورت، میتواند برای فرزند متولد شده خود در امارات نیز کارت شهروندی این کشور را دریافت کرده و به واسطه این تولد، برای والد دیگر هم اقامت دائم و تابعیت امارات را دریافت کند.
توجه داشته باشید که فرزند یک پدر و مادر خارجی که در امارات متولد شده باشد، میتواند اقامت این کشور را دریافت کند، اما مدت این اقامت محدود بوده و تنها ۳ سال اعتبار دارد. هرچند امکان تمدید آن برای مدت زمان بیشتر هم وجود دارد. چنانچه فرزند شما بتواند به مدت ۳۰ سال اقامت خود را در این کشور تمدید کند، میتواند با پذیرش قوانین سختگیرانه امارات، بالاخره در سن ۳۰ سالگی کارت شهروندی و پاسپورت امارات را بگیرد.
البته فرزند متولد شده در امارات که اقامت موقت این کشور را دارد، از امتیازاتی نظیر اجازه تحصیل و افتتاح حساب بانکی برخوردار خواهد بود.
دقت داشته باشید که اقامت موقت فرزند شما به معنای اقامت والدین در امارات نیست. لذا چنانچه اعتبار کارت اقامت شما به پایان برسد، باید به کشور خود بازگردید، اما فرزند شما (در صورت در اختیار داشتن کارت اقامت) همچنان میتواند در امارات باقی بماند.
سخن آخر
صرف اینکه فرزند شما در خاک امارات متولد شود، منجر به دریافت کارت شهروندی و تابعیت این کشور برای او یا شما نخواهد شد. هرچند، به لطف همین تولد میتوان برای نوزاد یک اقامت ۳ ساله قابل تمدید دریافت کرد.