روانشناس و روان درمانگر کودک و نوجوان کیست؟
رپورتاژ :
روان درمانگر کودک و نوجوان متخصصی است که به کودکان و نوجوانانی که با مشکلات عاطفی، رفتاری و رشدی روبرو هستند، کمک میکند. این متخصصان با استفاده از روشهای مختلفی مانند بازی درمانی، گفتار درمانی و رفتار درمانی، به کودکان و نوجوانان کمک میکنند تا مشکلات خود را حل کرده و به سلامت روان دست پیدا کنند.
در این مقاله به شما خواهیم گفت روان درمانگر کودک و نوجوان کیست؟ در ادامه نیز به انواع روان درمانی کودک اشاره خواهیم کرد.
درباره روانشناس کودک و نوجوان
روانشناسی شاخه های مختلفی دارد که به صورت تخصصی به درمان مشکلات روحی و روانی افراد در سنین مختلف کمک می کند. روانشناسی کودک و نوجوان نیز یکی از شاخه های مهم و اساسی در روانشناسی است که مخاطب آن کودکان و نوجوانان است. در این رشته سلامت روانی و رفتاری کودکان و نوجوان مورد توجه می باشد. یک روانشناس کودک و نوجوان که به آن روان درمانگر کودک و نوجوان نیز گفته می شود، تلاش می کند تا با ارزیابی سلامت روان کودکان و نوجوانان در مسیر بهبود کیفیت زندگی آنها گام بردارد. از مهمترین وظایف روانشناس کودک و نوجوان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- به روزرسانی دانش خود بر اساس آخرین مطالعات بالینی در حوزه کودک و نوجوان
- استفاده از تست های استاندارد روانشناسی برای ارزیابی سلامت روان کودکان و نوجوانان
- ارائه خدمات درمانی به کودک و خانواده
- آموزش مهارتهای زندگی به کودک
- کمک به کودک برای مقابله با مشکلات
- همکاری با سایر متخصصان مانند روانپزشک، مددکار اجتماعی و ...
فواید روان درمانی کودک
روان درمانی کودک میتواند فواید زیادی برای کودکان و نوجوانان داشته باشد. برخی از این فواید عبارتند از:
- بهبود سلامت روان کودک
- افزایش اعتماد به نفس کودک
- ارتقای مهارتهای اجتماعی کودک
- بهبود روابط کودک با خانواده و دوستان
- افزایش عملکرد تحصیلی کودک
- کاهش مشکلات رفتاری کودک
ویژگی های کودک رواندرمانگر خوب
زمانی که به دنبال مشاوره کودک با ویژگی های خوب هستید، باید پارامترهای مختلفی را که می تواند در مسیر ارائه خدمات روانشناسی مناسب باشد، در نظر بگیرید. از مهمترین ویژگی های یک روانشناس کودک خوب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن سابقه و تجربه کار با کودکان مشابه کودک شما
- احترام به ویژگی های فردی کودک
- ترغیب والدین برای مشارکت فعال در فرایند درمان کودک
- درک نیازهای کودک
- ایجاد تجربه و حس خوب در فرایند درمان
بهترین زمان مراجعه به روان درمانگر کودک
اگر متوجه هر یک از علائم زیر در فرزند خود شدید، بهتر است به روان درمانگر کودک مراجعه کنید:
- اضطراب و ترس بیش از حد
- افسردگی و غمگینی
- پرخاشگری و رفتارهای مخرب
- مشکلات خواب
- مشکلات تمرکز و توجه
- افت تحصیلی
- لکنت زبان
- مشکلات خوردن
- انزوا و گوشهگیری
انواع روان درمانی کودک
روان درمانی کودک روشی برای کمک به کودکان و نوجوانانی است که با مشکلات عاطفی، رفتاری و رشدی روبرو هستند. این روش شامل صحبت با کودک و خانواده او در مورد مشکلات و یافتن راه حل برای آنها است. یکی از موارد دیگری که در زمان مراجعه به روان درمانگر باید مدنظر قرار دهید، انواع آن برای درمان کودک و نیز بهبود کیفیت زندگی وی است. از جمله انواع روان درمانی کودک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بازی درمانی
کودکان احساس خوبی به بازی دارند. در بسیاری از مواقع می توان رفتار و سلامت رفتار کودک را در بازی های وی مشاهده کرد. از همین رو بازی درمانی نوعی روان درمانی کودک است که از بازی برای کمک به کودک برای بیان احساسات و حل مشکلاتش استفاده میکند. در این روش، روانشناس کودک با او بازی میکند و این از طریق بازی احساسات مختلف را به کودک می آموزد تا آن ها را راحت تر بروز دهد، بیان کند و با آن کنار بیاید.
گفتار درمانی
گفتار درمانی نوعی روان درمانی کودک است که از صحبت برای کمک به کودک برای حل مشکلاتش استفاده میکند. در این روش، روان درمانگر کودک با کودک صحبت میکند و به او کمک میکند تا افکار و احساسات خود را در مورد مشکلاتش بیان کند و راه حلهایی برای آنها پیدا کند.
رفتار درمانی
رفتار درمانی نوعی روان درمانی کودک است که از تکنیکهای مختلفی برای تغییر رفتار کودک استفاده میکند. در این روش، روان درمانگر کودک به کودک کمک میکند تا رفتارهای مثبت را یاد بگیرد و رفتارهای منفی را از بین ببرد.
درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری نوعی روان درمانی کودک است که به او کمک میکند تا افکار و باورهای منفی خود را شناسایی و آنها را با افکار و باورهای مثبت جایگزین کند. در این روش، روان درمانگر کودک به او کمک میکند تا افکار خود را در مورد مشکلاتش به چالش بکشد و راه حلهای جدیدی برای آنها پیدا کند.
خانواده درمانی
خانواده درمانی نوعی روان درمانی کودک است که به کل خانواده کمک میکند تا با مشکلات کودک کنار بیایند. در این روش، روان درمانگر کودک با تمام اعضای خانواده صحبت میکند و به آنها کمک میکند تا روابط خود را با یکدیگر بهبود بخشند و به کودک در حل مشکلاتش کمک کنند.
انتخاب نوع روان درمانی مناسب برای کودک به عوامل مختلفی مانند سن کودک، نوع مشکل کودک و ترجیح خانواده بستگی دارد.
نتیجه گیری
خانواده هایی که دارای کودک و نوجوان هستند، تلاش می کنند تا با حفظ سلامت فرزند خود زمینه زندگی و تحصیلی ایده آلی را برای او فراهم کنند. اما پیدا کردن یک روان درمانگر خوب برای آن ها گاه کار سختی است. بهترین روش هایی که می توان از طریق آن روانشناس خوب در حوزه کودک و نوجوان پیدا کرد عبارت است از:
- جستجو در اینترنت
- پرس و جو از دوستان و آشنایان
- مراجعه به مراکز مشاوره و روانشناسی
- دریافت معرفی از پزشک متخصص
روان درمانی کودک میتواند روشی بسیار موثر برای کمک به کودکان و نوجوانانی باشد که با مشکلات عاطفی، رفتاری و رشدی روبرو هستند. اگر نگران سلامت روان فرزند خود هستید، بهتر است در اسرع وقت به یک روان درمانگر کودک خوب مراجعه کنید. مرکز مشاوره دکتر مهسا کاشفی زاده با ارائه طیف وسیعی از خدمات روانشناسی در حوزه کودک و نوجوان است. شما می توانید برای رزرو وقت مشاوره در حوزه کودک و نوجوان با کارشناسان این مرکز تماس بگیرید.