نی نی وبلاگنی نی وبلاگ، تا این لحظه: 14 سال و 19 روز سن داره

اخبار و مقالات نی نی وبلاگ

نی نی وبلاگ؛ دنیای خاطرات کودک و خانواده

نحوه تربیت کودک بیش‌ فعال

1403/10/27 22:25
38 بازدید
اشتراک گذاری

والدین باید بدانند چطور کودکان بیش فعال را تربیت کنند تا رفتارهای مخرب آنها را تا حد امکان کاهش دهند. چرا که همگام شدن با آن‌ها سخت است و گاهی رفتارهایشان خسته‌کننده می‌شود.

کودکان بیش‌ فعال همیشه در حال حرکت هستند، اغلب وقتی قرار است بی‌حرکت بنشینند، تکان می‌خورند و دائماً بی‌قراری می‌کنند. برای برخی از این کودکان تمرکز در کلاس درس و تعامل مسالمت‌آمیز با دیگران دشوار است. همگام شدن والدین این کودکان با آن‌ها سخت است و گاهی رفتارهای کودکان خسته‌کننده می‌شود. بنابراین باید بدانید چگونه یک کودک بیش‌ فعال را تربیت کنید تا رفتارهای مخرب او را تا حد امکان کاهش دهید. در ادامه راهکارهایی برای تربیت کودک بیش‌ فعال ذکر شده‌اند:

آنها را درگیر نگه دارید

کودکان بیش‌ فعال اغلب انرژی زیادی دارند، که لزوماً‌ چیز بدی نیست! فعالیت بدنی راه بسیار خوبی است که به آن‌ها اجازه دهید مقداری از انرژی خود را آزاد کرده و یاد بگیرند بدن خود را بهتر کنترل کنند. به‌عنوان مثال، یوگا را برای بیش‌ فعالی امتحان کنید! فقط به این نکته توجه داشته باشید که فعالیتی را انتخاب کنید که کودک از آن لذت ببرد تا بتواند آن را ادامه دهد. همچنین هر از گاهی نیز به کودک اجازه دهید استراحت کند تا خیلی خسته و پرخاشگر نشود.

فعالیت بدنی برای بیش فعالی

به آنها کمک کنید مکانیسم‌های سازگاری را بیاموزند

مواقعی پیش می‌آید که فرزندتان نمی‌تواند از احساس ناامیدی اجتناب کند، اما می‌توانید به او کمک کنید تا مکانیسم‌های سازگاری و کنار آمدن با شرایط مختلف را بیاموزند. اگر کودک در موقعیتی قرار دارد که به شدت عصبانی می‌شود، چند تمرین تنفس عمیق یا تکنیک‌های آرام سازی را به او آموزش دهید. به‌عنوان مثال، از او بخواهید چشمان خود را ببندد و خود را در مکان شاد و آرامی تصور کند یا از او بخواهید یک توپ ضد استرس را فشار دهد.

یک روال ایجاد کنید و به آن پایبند باشید

ایجاد یک روال قابل پیش‌بینی برای کودکان بیش‌ فعال ضروری است و می‌تواند حس ثبات را برای آن‌ها، که اغلب احساس می‌کنند زندگیشان خارج از کنترل است، به ارمغان بیاورد.. سازگاری و ساختار می تواند به کاهش اضطراب و تقویت حس ثبات کمک کند. یک روال ثابت همیشه به کودکان بیش‌ فعال کمک می‌کند تا بهتر بفهمند چه چیزی و چه زمانی از آن‌ها انتظار می‌رود. بنابراین می‌توانید زمان‌هایی را برای تکالیف، بازی، وعده‌های غذایی و خواب تعیین کنید. این برنامه‌ریزی می‌تواند به آن‌ها کمک کند که کنترل بیشتری بر زندگی روزمره خود داشته باشند. همچنین این امر می‌تواند به شما کمک کند تا از جنگ بر سر زمان خواب یا اعمال محدودیت زمان تماشای نمایشگر برای کودکان جلوگیری کنید.

کودک را به انجام فعالیت بدنی تشویق کنید

انرژی کودکان بیش‌فعال به شدت زیاد است. بنابراین به آن‌ها کمک کنید با فعالیت بدنی منظم یا ورزش‌هایی مانند دوچرخه‌سواری، شنا، فوتبال و ... انرژی مازاد خود را آزاد کنند. آزادسازی انرژی به افزایش تمرکز کودکان کمک می‌کند.

فضایی آرام برای کودک فراهم کنید

سعی کنید خانه را به محیطی آرامش‌بخش تبدیل کنید. از نورها، رنگ‌ها و طرح‌های ملایم برای دکوراسیون اتاق کودک استفاده کنید. عواملی که باعث حواس‌پرتی و تحریک کودک می‌شوند مانند صداهای اضافی را به حداقل برسانید و به آرامش هر چه بیشتر کودک توجه کنید.

از تقویت مثبت استفاده کنید

در صورتی که کودک هر گونه فعالیتی انجام می‌دهد، او را تشویق کنید و به خاطر رفتارهای مثبتش به او پاداش بدهید. تمجید از کودک باعث افزایش اعتمادبه‌نفس او می‌شود.

تاثیر تشویق بر کودک بیش فعال

انتظارات خود را روشن و واضح برای کودک توضیح دهید

در هنگام تربیت کودکان بیش‌ فعال، انتظارات خود را از آن‌ها به‌صورت کاملاً واضح و روشن بیان کنید. بیان دقیق انتظارات به کودک کمک می‌کند بداند در موقعیت‌های مختلف چه رفتاری باید داشته باشد.

وظایف را به مراحل قابل مدیریت تقسیم کنید

کارهای بزرگ و طولانی باعث خستگی کودک بیش‌ فعال می‌شوند. بنابراین برای تربیت درست کودک بیش‌ فعال،‌ وظایف را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید و هر مرحله را به‌صورت جداگانه برای کودک توضیح دهید. انجام مرحله به مرحله وظایف علاوه بر اینکه باعث می‌شود کودک کنترل بیشتری بر فعالیت خود داشته باشد، باعث تکمیل کار و احساس موفقیت در انتهای هر مرحله و تشویق شدن برای ادامه کار می‌شود.

مهارت‌های اجتماعی کودک را تقویت کنید

کودک را تشویق کنید در فعالیت‌های گروهی مختلف شرکت داشته باشد. همچنین فرصت‌هایی برای او فراهم کنید تا بتواند با دیگران در تعامل باشد، با آن‌ها همکاری کند و ارتباطات خود را گسترش دهد. به‌عنوان مثال اجازه بدهید کودک در تدارک جشن‌های مدرسه شرکت داشته باشد.

زمان استفاده از وسایل الکترونیکی را محدود کنید

زمان استفاده از این وسایل را محدود کرده و کودک را تشویق کنید در فعالیت‌های که باعث رشد و ارتقای مهارت‌های او می‌شوند، شرکت کند.

تاثیر وسایل الکترونیکی بر کودک بیش فعال

کودک را به انجام فعالیت‌های خلاقانه تشویق کنید

به کودک اجازه بدهید در کلاس‌های مختلف مانند کلاس موسیقی، هنر، علوم و ... شرکت کند تا استعداد خود را کشف کند و در جهت آن‌ گام بردارد.

روال منظمی برای خواب کودک تنظیم کنید

خواب منظم برای کودکان بیش‌ فعال بسیار مهم است. بنابراین روال مشخصی برای خوابیدن کودک ایجاد کنید. به‌عنوان مثال قبل از خواب همراه با کودک کتاب بخوانید یا او را به حمام ببرید. همچنین محیطی آرام برای خواب کودک فراهم کنید. خواب کافی باعث آرامش بیشتر کودک بیش‌ فعال می‌شود.

به کودک حق انتخاب بدهید

سعی کنید برای انجام کارهای روزانه کودک به او چند گزینه پیشنهاد بدهید تا از بین آن‌ها گزینه مورد علاقه خود را انتخاب کند. دادن حق انتخاب به کودک باعث می‌شود فردی مستقل تربیت کنید.

ابزارهای حسی را فراهم کنید

ابزارهای حسی، مانند فیجت اسپینر، توپ‌های استرس، یا پتوهای سنگین به کودکان بیش‌ فعال کمک می‌کنند سطح انرژی خود را مدیریت کنند. سعی کنید از ابزارهای مختلف استفاده کنید تا مطمئن شوید کدام روش برای فرزند شما بهتر عمل می‌کند و نتیجه مطلوب‌تری ارائه می‌دهد.

از وسایل کمک بصری استفاده کنید

برای تربیت بهتر کودکان بیش‌ فعال از وسایل کمک بصری مانند نمودارها، نرم‌افزارهای مختلف و ... استفاده کنید. برخی از کودکان یادگیرنده‌های بصری هستند و کمک‌های بصری تأثیر قابل توجهی بر رشد مهارت‌های آن‌ها دارند.

استفاده از وسایل کمک بصری برای آموزش کودک adhd

به ویژگی‌های منحصربه‌فرد کودک توجه کنید

هر یک از کودکان بیش‌ فعال دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی هستند که باعث می‌شود به فردی خاص تبدیل شوند. به این ویژگی‌‌های آن‌ها توجه کنید و در جهت ارتقا و رشد آن‌ها گام بردارید. به‌عنوان مثال اگر فرزند شما توانایی قابل توجهی در زمینه موسیقی دارد، او را در کلاس‌های مرتبط ثبت نام کرده و استعداد او را کشف کنید.

نکاتی مهم برای والدین

والدین کودکان بیش‌ فعال باید به این نکته توجه داشته باشند تربیت این کودکان صبر و حوصله زیادی نیاز دارد و انجام تمام امور به تنهایی کاری طاقت‌فرسا و خسته‌کننده است. بنابراین بهتر است از کمک دیگران نیز بهره‌مند شوید و به سلامتی خود نیز توجه داشته باشید. در ادامه نکاتی در خصوص تربیت کودکان بیش‌ فعال ذکر شده‌اند:

صبور باشید

شما باید درک کنید که رفتار‌های کودکان بیش‌ فعال شخصی نیستند و شرایطی خارج از کنترل آن‌ها هستند. بنابراین سعی کنید با صبر و حوصله با کودک رفتار کنید. ترکیب صحیح درمان‌ها و مداخلات باعث می‌شود اکثر کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش‌ فعالی بهبود یابند. برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه درمان بیش فعالی کودکان کلیک کنید.

از کمک سایر اعضای خانواده استفاده کنید

به معنای واقعی کلمه برای بزرگ کردن یک کودک بیش‌ فعال به یک گروه نیاز دارید. سایر اعضای خانواده می‌توانند با پیروی از قوانین و روال‌های مشابهی که شما وضع کرده‌اید (که کار را برای شما آسان‌تر می‌کند) به شما کمک کنند. معلمان همچنین می‌توانند با ارائه ساختار و پشتیبانی، نقش مهمی در نگهداری از کودکان بیش‌ فعال در مدرسه داشته باشند.

در مورد تربیت کودک بیش‌ فعال به خودتان سخت نگیرید

داشتن یک کودک بیش‌ فعال می‌تواند چالش‌برانگیز باشد، اما برای بزرگ کردن او نباید خیلی به خودتان سخت بگیرید. مهمتر از همه، مطمئن شوید که از خودتان مراقبت می‌کنید. انجام چندین کار به‌صورت همزمان به راحتی باعث ایجاد استرس و آشفتگی ذهنی می‌شود. بنابراین روی سلامتی خودتان نیز تمرکز کنید تا بتوانید زندگی بهتری داشته باشید. همچنین در صورت لزوم به متخصص اطفال مراجعه کرده و از درمان‌های توصیه‌ شده استفاده کنید.

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (0)