سوال و 6 جواب
(آخرین جواب : 90/6/29)بازی با کودک یک ساله
چه بازی های را باید با کودک یک ساله خود بکنم که به رشد فکری اون کمک کنم
1390/6/23
#کودک
#بازيها و سرگرميها
نی نی وبلاگی ام (ورود)
نی نی وبلاگی نیستم (ثبت نام)
بازیهای جسمی:
بازیهای جسمی از قدیمی ترین انواع بازیها هستند. کودک برای خارج ساختن نیرو ( انرژی ) اضافی بدن خود و یا رهایی از خمودگی و خستگی، اوقاتی را به بازیهای جسمی اختصاص می دهد. از مشخصات این بازی، نیاز به محیط مخصوص بازی و توان جسمی کودک در اجرای بازی است. بازیهای جسمی می توانند هم به صورت گروهی و هم به صورت انفرادی و یا ترکیبی از هر دوی آنها انجام گیرند.
بازیهای تقلیدی:
کودک در هر دوره ای دست به بازیهای تقلیدی می زند. کودک در آغاز به تقلید نقش مطمئن دوستان، والدین، خواهران، برادران و کلا نزدیکان می پردازد و از ایفای نقش آنها، بزرگترین لذت و تجربه را به دست می آورد. در دوران دبستان بیشتر نقش مربیان و معلمان را ایفا می کند و هنگامی که به سن نوجوانی نزدیک می شود، الگوی رفتاری او نیز تغییر می یابد. از این سنین کودک ( نوجوان ) به تقلید رفتار همسالان خود می پردازد. در واقع از این زمان به بعد تقلید نقش از طرف کودک دیگر به عنوان بازی نیست، بلکه آغازی است برای چگونگی هم خوانی با گروههای اجتماعی و ایفای نقش واقعی زندگی.
بازیهای نمایشی:
مهمترین بازی که در آن احساسات، نیازها و عواطف کودکان می تواند بروز و ظهور کند، بازی نمایشی است. بازی نمایشی می تواند کمک کند تا کودک از خود مرکزی بیرون آید و متوجه بیرون خود شود و همچنین به کودک فرصت می دهد تا شخصیت درونی خود را آشکار کند. اگرچه بازیهای تقلیدی و نمایشی با هم مشترکند و در حقیقت بازی نمایشی خود نوعی از بازی تقلیدی است؛ اما نکته ظریف این جاست که در بازی تقلیدی، کودک سعی به تقلید نقش دارد، در حالیکه بلازی نمایشی کودک غلاوه بر تقلید نقش، انتظار خود از آن نقش را نیز بیان می دارد.
بازیهای نمادین:
بازیهای نمادین نقطه اوج بازی های کودکانه است که از حدود یک و نیم یا دو سالگی آغاز می شود و در پنج و شش سالگی به کمال خود می رسد، و تا هشت و نه سالگی نیز ادامه می یابد. در واقع، بازی نمادین زمانی آغاز می شود که کودک به تدریج زبان می گشاید و توانایی کاربرد علائم و نمادهای زبان را دارد. بازی های نمادین، با بازی های تقلیدی و نمایشی تفاوت دارد. در بازی های تقلیدی و نمایشی، کودک با استفاده از وسایل موجود به برون فکنی یا درون فکنی امیال و خواسته های خود می پردازد و از این طریق، به لذتی درونی و برونی دست می یابد و خود را از قید تنش ها رها می سازد. دربازی های تقلیدی و نمایشی، کودک سعی دارد به اشیا و وسایل واقعی موجود در محیط خود دست پیدا کرده و با آن وسایل بازی کند اما در بسیاری از اوقات، محدودیت ها مانع دستیابی کودک به ابزار و وسایلی است که در بازی به آن نیاز دارد. در این مرحله است که کودک، برای حل مشکل خود، به بازی های نمادین روی می آورد و عناصری تازه وارد بازی کودکان می شوند. واقعیت ها تغییر شکل می یابند. اشیایی که وجود ندارند به وسیله اشیای دیگر به نمایش در می آیند.
بازیهای تخیلی:
بازیهای تخیلی ریشه در خلاقیت کودک دارند. تخیل کودک به مرور و همگام با رشد ذهنی او از مرحله بازیها خارج شده و به صحنه داستانها و گفتارهای کودک کشانده می شود.نظریه پردازان معتقدند رشد تخیل کودک در هنگام کودکی و از طریق بازی می تواند باعث گردد تا در زندگی بزرگسالی این کودکان تبدیل به هنرمندان، نویسندگان، نقاشان، مخترعین و کاشفانی بزرگ گردند.
بازیهای آموزشی:
بازیهای آموزشی، برای تقویت و رشد قوای حسی و ذهنی کودک می باشد. آنچه در بازیهای آموزشی مورد نظر است، چگونگی استفاده از بازی در رشد قوای حسی حرکتی و به فعالیت واداشتن کودک از طریق تمرین با وسایل بازی است. از جمله بازیهای آموزشی می توان از بازیهای دستی مثل پازل نام برد. نظارت مربیان و والدین در بازیهای آموزشی بسیار بااهمیت و حساس است؛ اما میزان این نظارت باید تا حدی محدود باشد. با این که هدف از انجام بازیهای آموزشی، بیشتر آموزش است تا بازی، اما جنبه بازی گونه بودن آن بایدحفظ شود. باید سعی شود کنترل اصلی در اختیار کودک بوده و جهت و مسیر آن را خود کودک تعیین کند، تنها هنر مربی یا والدین، هدایت جهت و مسیر بازی به صورت غیرمستقیم و غیرتحمیلی به سوی آموزش است.
ذوق و شوقي که خانواده ها از به دنيا آمدن کودک شان دارند، چنان زياد است که همان بدو تولد والدين را وا مي دارد تا به اسباب فروشي ها رفته و براي نوزادشان اسباب بازي جالب و هيجان انگيز انتخاب کنند. اما به محض اين که پا در مغازه اي مي گذارند، تازه متوجه دشواي امر مي شوند. به راستي که انتخاب يک اسباب بازي مناسب براي بچه هاي زير يک سال کار دشواري است. اولين سؤالي که اين افراد از خود مي پرسند، اين است که چه اسباب بازي بگيرند تا به درد سن کودک شان بخورد؟ کدام يک او را بيشتر جذب مي کند و از همه مهمتر اين که کودک از کدام يک بيشتر خوشش مي آيد؟ اين سؤالات و شمار ديگري از اين قبيل، اغلب ذهن والدين را به خود مشغول مي کند. در زير سعي کرديم با ارائه چندين توصيه، شما را در يافتن مناسب ترين اسباب بازي براي کودکان زير يک سال تان کمک کنيم:
اسباب بازي براي کودک 6 تا 12 ماهه
در اين بازه زماني کودک بيش از پيش خودمختار شده و شروع به گرفتن اشيا کرده و همچنين ژست هاي مختلفي از خود نشان مي دهد.
رفته رفته کودک سعي مي کند تا به طور همزمان چيزهاي زيادي را بگيرد. فراموش نکنيد در همين بازه است که او ياد مي گيرد چگونه بنشيند.
از 6 تا 8 ماهگي: در اين برهه کودک علاقه بيشتري به تکه پارچه هاي رنگارنگ و مخملي پيدا کرده و به تدريج يکي از بين آنها را به عنوان وسيله مورد علاقه اش انتخاب مي کند. اگر دندان هاي او شروع به درآمدن مي کنند، به کودک دندان گير دهيد تا آن را جويده و با آن بازي کند. موسيقي آرام براي او بگذاريد و برايش آواز بخوانيد.
از 8 تا 10 ماهگي: در اين برهه مي توانيد هنگام استحمام کودک، بهترين استفاده را براي بازي کردن با او بکنيد. اسباب بازي هايي مثل اردک، مرغابي، آسياب هاي آبي يا ليوان هاي پلاستيکي در وان بريزيد. کودک همچنين ياد مي گيرد که به تنهايي بايستد و سعي کند اشياي مختلف را بين دو انگشت شست و سبابه اش بگيرد.
از 10 تا 12 ماهگي: در اين بازه زماني کودک دوست دارد به تصاوير مختلف نگاه کند. از فرصت استفاده کرده و با او کتاب هاي مصور را ورق بزنيد. جورچين هاي مکعبي و حلقوي نيز بسيار مورد توجه کودک قرار مي گيرند.
در يک جمع بندي، چيزهايي که در 6 ماهه دوم زندگي کودک، او را سرگرم مي کنند، عبارتند از:
* توپ هاي رنگي
* اسباب بازهاي مختص حمام مثل عروسک هاي بادي
* کتاب مصور
* جورچين هاي مکعبي و حلقوي
* مکعب هاي بزرگ
* آواز خواندن
دالی موشه یادت باشه !
دکتر بروس پری ، روان پزشک کالج پزشکی بایلر می گوید : ” کودکانی که درسال های اولیه عمر خود ، مورد محبت و دلسوزی قرار نمی گیرند ، ممکن است اتصالات مناسب برای تشکیل رابطه های صمیمانه در مغز آنها ، تا پایان عمر تشکیل نگردد .
در دو مقاله ی قبل ، این اصول را برای نوزادان و کودکان زیر یک سال مورد بررسی قرار دادیم ، حال در این مجال ، به نکاتی اشاره می کنیم که در مسیر “شکوفاسازی کودکان از طریق بازی” می تواند موثر باشد.
* “دالی موشه ” را فراموش نکنید . با هر بار دالی موشه ، هزاران اتصال در میان سلول های مغزی کودک تشکیل یا تقویت می شود و پیچیدگی بیشتری به جریان حساس مغز ، که معمولا تا پایان عمر برقرار است ، می بخشد .
* اگر می خواهید کودکتان در سن ۳ سالگی به راحتی صحبت کند ، باید تا دیر نشده مهارت های کلامی را در او تقویت کنید . تحقیقات نشان داده است که دایره ی واژگان یک فرد بزرگسال ، در سه سال نخست او تعیین می شود می توان جهت نیل به این هدف از این بازی استفاده کرد: دست او را روی ماشین آهنی اش بگذارید و بگوئید : “سفت”. بعد دستش را روی توپ بادی اش بگذارید و بگوئید”نرم”. سپس دستش را به آرامی روی یک سنباده یا یک سنگ پای تمیز بکشید و بگوئید : “زبر” . بعد از آن یک تکه یخ از فریزر درآورده ، داخل کیسه بگذارید و “سردی” را به او بیاموزید و همین طور دستش را به کنار فنجان چای ولرم شده بچسبانید و بگوئید : گرم” . سعی کنید این عبارات را آرام و شمرده ادا کنید ، تا کودک بتواند کلمه ها را به طور جداگانه تشخیص دهد .این بازی ها ، آگاهی لامسه ای و مهارت های زبانی کودکتان را توسعه می دهد .
* همان طور که در مقالات قبل به کرات مورد تاکید قرار گرفت ، معجزه ی “بغل کردن و بوسیدن ” است . این عمل ، به دغدغه ی همیشگی ذهن کودک پاسخ می دهد که : دوستش دارید و هیچ وقت او را ترک نخواهید کرد و همیشه نگران او هستید .
سعی کنید عشق به مطالعه را در همین سنین کودکی در او ایجاد کنید . کتاب های پارچه ای یا مقوایی محکم ، تصاویر برجسته با رنگ های جذاب و شاد ، می تواند شما را در این مسیر یاری رساند
* کودکتان را روی پایتان قرار دهید و زیر بغلش را محکم بگیرید. بگذارید روی پایش بایستد و زانوهایش را خم کند .او را بالا و پائین ببرید و برایش شعر بخوانید .سعی کنید شعرتان متناسب با نوع بازی تان باشد . مثلا وقتی می گوئید :برو پائین پسر جون ! ، دستتان ر ا بااحتیاط باز کنید تا خودش زانوانش را خم کند.
* کودک شما در این سن ، آمادگی لازم برای راه رفتن را دارا می باشد . با او “تا تی” بازی کنید . بگذارید کف پایش را روی پای شما بگذارد و قدم به قدم راه رفتن را بیاموزد.
* پدر و مادر روبروی هم بنشینید و کودک را مابین خود تشویق به قدم برداشتن کنید . در ابتدا فاصله ی کمی با هم داشته باشید و به مرور زمان و با توجه به توانایی کودکتان ، فاصله تان را افزایش دهید . البته در تمام شرایط مراقب باشید که کودکتان بیش از حد خسته نشود .
دالی موشه یادت باشه !
*
کودک را کنار خود بنشانید و عروسک مورد علاقه ی او را در بغل بگیرید و برایش لالایی بخوانید ، یا روی پایتان بگذارید و برایش قصه بگوئید . سپس همین اعمال را با کودکتان انجام دهید . به زودی خواهید دید که او خودش به تنهایی شروع به بازی با عروسک می کند .
* سعی کنید عشق به مطالعه را در همین سنین کودکی در او ایجاد کنید . کتاب های پارچه ای یا مقوایی محکم ، تصاویر برجسته با رنگ های جذاب و شاد ، می تواند شما را در این مسیر یاری رساند.
* نکته ی دیگری که در این سن مورد توجه قرار می گیرد ، رشد مهارت های زبانی کودکتان می باشد . یکی از بهترین شیوه ها این است که هنگام کار در منزل یا آماده کردن غذا ، کارهای روزانه را مثل شعر برایش بخوانید . مثلا : شیر کجاست ؟ تو یخچال . ماست کجاست ؟ تویخچال. سیب کجاست ؟ تویخچال . … پیاز کجاست ؟ تو سبد . چای کجاست ؟ تو قوری …
* اگر نورون های مغز مرتبط با بینایی و مهارت های جنبشی در سنین ابتدایی ورزیده نشود ، در بزرگسالی به قدر کافی شکل پذیر نخواهد بود و برای بسیاری از تجربیات ،از نو متصل نخواهند شد . بازی “هول دادن” ، به کودک احساس قدرت و توانایی می بخشد . کامیون های پلاستیکی بزرگ ، وسیله ی خوبی است که کودک می تواند به راحتی آنرا به جلو هول بدهد . حتی می تواند سایر اسباب بازی های کوچک خود را نیز روی آن بگذارد و از جایی به جای دیگر منتقل کند . این بازی ، روش فوق العاده ای برای ایجاد اعتماد به نفس در کودک می باشد .البته بهتر است او را در این بازی تنها نگذارید ؛چون هنوز آمادگی لازم برای برقراری تعادل خود را ندارد . بهتر است تا سه بشمارید و با تاکید بر کلمه ی “سه” ، او را تشویق به هول دادن کامیون از یک سمت اتاق به سمت دیگر نمائید .
کودک شما به سنی رسیده است که غلتاندن توپ برایش خوشایند است ، پس “توپ بازی” را شروع کنید .در این بازی “نوبت من” و “نوبت شما ” را به او آموزش دهید . مقابل هم بنشینید ، اول شما توپ را قل دهید ، حالا نوبت اوست که توپ را به طرف مامان قل بدهد
* “جاندارپنداری” تقریبا در این سن برای کودکان ایجاد می شود . کودک احساس می کند خرس کوچولو دارد گریه می کند ، یا خانم گاوه میگه :بیا بازی کنیم . با این قضیه به هیچ وجه منطقی برخورد نکنید و به طفل عزیزتان نخندید . احتمال می رود که او به واقع صدای اسباب بازی هایش را می شنود . با او هم بازی شوید و طوری از میان اتاق رد شوید که تمساح ها پایتان را گاز نگیرند . این بازی ها ، خلاقیت و ابتکار کودک را رشد می دهد . البته تا آنجا زیاده روی نکنید که منجر به ایجاد ترس و رعب در کودک گردد .
* کودک شما به سنی رسیده است که غلتاندن توپ برایش خوشایند است ، پس “توپ بازی” را شروع کنید .در این بازی “نوبت من” و “نوبت شما ” را به او آموزش دهید . مقابل هم بنشینید ، اول شما توپ را قل دهید ، حالا نوبت اوست که توپ را به طرف مامان قل بدهد .
دالی موشه یادت باشه !
*
مکعب های چوبی یا پلاستیکی در این سن نیز کاربرد خاص خود را دارد . در این زمان کودک می تواند تا ۱۰ بلوک را روی هم بچیند ، بعد توپ پلاستیکی اش را هل بدهد تا آنها را خراب کند . این نکته را هم بدانید که هم ساختن برای کودک جالب و مفید است ، هم خراب کردن . به او اجازه دهید تا مکعب ها را خراب کند و از نو بسازد . بعضی وقت ها کودک از به هم ریختن بلوک های روی هم چیده شده ، بیشتر لذت می برد .
* خواندن کتاب با صدای بلند برای کودکان ، قدرت تخیل آنها را تحریک می کند و دانش جهانی آنها را بسط می دهد . این کار مهارت های زبانی و شنیداری آنان را تکامل می بخشد .می توانید در هر جائی مثل رختخواب ، کف زمین ، روی چمن های پارک ، در ماشین ، اتوبوس یا مترو ، حتی در حمام خانه ، برای کودکتان کتاب بخوانید و از فرصت ها استفاده نمایید.
* محیط های محرک و غنی ، بهترین کمک است به رشد مغزی کودک شما . محیط هایی مثل پارک ، خیابان ، روستا ، جنگل ، دریا ، کوه ، …
* کودک در این سن به “بقای شی” می رسد . یعنی می داند که اگر مامان عروسک را قایم کرده ، آن عروسک وجود دارد و او باید آمرا پیدا کند . این بازی ، از بازی های مورد علاقه ی کودکان است و در رشد صحیح او موثر می باشد .
* “آینه ” ، در رشد ذهنی کودک موثر است . در کنارش باشید و بگذارید مقابل یک آینه قدی بنشیند و شکلک درآورد.
کودکتان را روی پایتان قرار دهید و زیر بغلش را محکم بگیرید. بگذارید روی پایش بایستد و زانوهایش را خم کند .او را بالا و پائین ببرید و برایش شعر بخوانید .سعی کنید شعرتان متناسب با نوع بازی تان باشد
* حالا دیگر وقت آن رسیده است که عروسک های پلاستیکی صوت دارش را فشار دهد ، تا صدایش درآید و قاه قاه بخندد .
به شما تبریک می گیم که از الان اینقدر به بازی کردن با فرزند دلبندتون اهمیت می دید چون واقعا بچه ها از طریق بازی آموزش می بینند
شما می تونید توی این آدرس با انواع مختلفی از بازی ها آشنا بشید:
http://mamanschool.niniweblog.com/cat6.php
یا حتی ما توی مدرسه ی مامان ها آموزش کتاب سازی برای کودکان صفر تا هفت سال رو قرار دادیم یعنی شما می تونید خودتون برای کودکتون کتاب بسازید که قطعا این کتاب هایی که شما با مهر و علاقه ی مادرانه ی خودتون براش درست می کنید در آینده یک دنیا خاطره خواهد بود.
براتون آرزوی موفقیت داریم
او را تشویق کنید احساسات و عواطف خود را نشان دهد مثلا عروسک را نوازش کند
بعض کارهای ساده را به او بگویید قرار دادن وسائل در جای خود
در مورد کارهای روزمره زیاد حرف بزنید
به او یاد بدهید در قابلمه و یا در جعبه شیرینی را چگونه بگذارد
به او کمک کنید با کمک مبل یا هر وسیلهای دیگری بتواند بایستد و راه برود از روروئک استفاده نکنید با او فوتبال بازی کنید
به او عکسهای مختلف نشان دهید او را با مداد رنگی پاستل برای نونهالان و نقاشی اشنا کنید با مکعب برای او برج بسازید کودک خود را با انواع صداها اشنا کنید مثلا چک چک اب صدای جوجه
کتاب داستانها تصویر دار زیاد با او بخوانید سری به مغازه اسباب بازی فروشی بزنید انواع لگو های مختلف و وسائل بازی مناسب این سن میتوانید پیدا کنید او را با حیوانات و اسامی انها اشنا کنید